Bronz z mistrovství Evropy ORC pro HEBE

Na Maltě se od 26. dubna do 1. května jelo mistrovství Evropy ORC. Na startu byly dvě české lodě: HEBE SAILING TEAM z ČYKu a TŘI SESTRY SAILING TEAM. A HEBE závod vyšel parádně. Byl z toho bronz.

 

Závod začal dlouhou offshore etapou dlouhou 150 Nm na Sicílii zpět kolem Malty.  HEBE SAILING TEAM, který závodí v kategorii C pro ty nejmenší lodě, v ní vybojoval 3. místo. Závod to byl extrémně rychlý, foukalo od 10 do 19 uzlů a většinou se plulo na boční kurzy.

 

Další den se jely krátké in-shore rozjížďky. HEBE se držela na třetím místě. Rozestupy mezi loděmi jsou velmi malé, například ve třetí rozjížďce dojelo v kategorii C 7 lodí v 15 vteřinách. „Je to tady už o detailech, každá drobná chyba se trestá,“ komentuje tým HEBE průběh závodu.

Třetí den, kdy se závodilo ve stálém větru 11–14 uzlů a odjely se opět dvě krátké jízdy. HEBE SAILING TEAM dokázal jednu rozjížďku vyhrát a posunul se na průběžné druhé místo. Následovala druhá kratší navigační etapa, která byla extrémně náročná hlavně na psychiku. „Bezvětří střídalo bezvětří, u otočného bodu na ostrově Filfla jsme zakotvili na 3 hodiny. Nakonec z toho bylo 4. místo a jsme celkově na shodu druzí až třetí,“ popisuje tým HEBE. O všem měl rozhodnout poslední den. Další dvě jízdy přinesly bronz pro HEBE SAILING TEAM.

 

„Máme další podium! Po úspěchu na mistrovství světa v Šibeniku se opět můžeme poměřovat s nejlepšími. Děkujeme všem příznivcům za podporu! Byl to skvělý týden, plný jachtingu! Gratulujeme všem, kteří se zúčastnili a bojovali na mistrovství Evropy,“ uzavřel tým HEBE parádní závod.

Na místě byl i redaktor České televize Tomáš Lachman, díky kterému bylo sportovní zpravodajství po celý týden plné jachtingu.

 

HEBE SAILING TEAM jel ve složení: kormidelník Tomáš Muf Musil, taktik Martin Trčka, bowman David Kovařík, mastman Matěj Jurečka, pitman majitel lodě HEBE V Zdeněk Jakoubek, trimer hlavní plachty Zdenál  Sünderhauf a trimer Libor Hošek.

   

 

Více informací, fotky a videa zde: https://orceuro2023.com