Dutch Youth Regatta

Jednoho z největších holandských juniorských závodů ­– Dutch Youth Regatty – se zúčastnila celá řada českých závodníků. Na startu byly týmy SPS 29er, SPS RS Feva a SPS Optimist. Zastoupení jsme měli i ve třídách Cadet a ILCA 4. Pro Optimisty to byla zároveň třetí a poslední kvalifikační regata na mistroství Evropy a světa, a tak bylo na startu 26 českých dětí – z toho 10 z ČYKu.

 

Dutch Youth Regatta se jela od 18. do 21. května ve Workumu na jezeře Ijselmeer. První den byl vítr slabší a nestálý, přesto všechny třídy odjely tři nebo čtyři rozjížďky, pouze Optimisti žádnou, přestože byli osm hodin na vodě. V pátek byl vítr stálejší a zesílil na 5–6 m/s, to už závodili také Optimisti. Po zbylé dva dny foukal silný vítr, který vždy postupně zesiloval ze 6 až na 10 m/s. Závod byl extrémně náročný pro mladé závodníky i jejich trenéry, všichni trávili každý den až osm hodin na vodě. Náš tým si však z těžkými podmínkami poradil dobře.

Mezi 53 Optimisty Benjaminy (ročníky 2012 a mladší) se do první desítky vešly hned dvě naše závodnice – na 5. místě Kateřina Tomolová (2. dívka) a na 8. místě Anna Skořepová (3. dívka).

 

V nejpočetnější lodní třídě Optimist (201 lodí) se do zlaté skupiny probojoval Marek Štolba, který skončil na 54. místě a kvalifikoval se na mistroství světa, které se pojede v červcnu ve Španělsku.

A na mistrovství Evropy, které se pojede v červenci v Řecku, se kvalifikovali Václav Zákoucký, a Roxie Berta Bartušková.

   

A batoh za nejpřesnější odhad, kolik je špuntů v láhvi, vyhrála Matilda Košíková.

 

GRATULUJEME!!!

Kompletní výsledky Dutch Youth Regatty zde: https://dutchyouthregatta.org/results/