Tým HEBE veze zlato z Jabuky

Letošní regata Jabuka, dlouhá 110 mil, která se jezdí každoročně v listopadu na trase Vodice- Jabuka-Vodice, se startovala netradičně až v sobotu 11. 11. ráno v 10 hodin (obvykle se startuje v pátek večer), protože pořadatelé měli strach pustit tolik přihlášených lodí do nočního vichru přikrmovaného bouřkami.

20. ročníku se zúčastnilo rekordních 120 závodních lodí, od malých 10metrových jachet až po velké, závodní speciály. V Česku je námořní jachting a tato regata velmi populární, jehož důkazem je vysoká účast téměř 30 českých posádek.

HEBE V vybojovala první místo v ORC 2 a druhé ve skupině G11: „Odstartovali jsme velmi dobře, delší dobu se drželi na předních pozicích se závodními speciály. K Jabuce se jelo na boční vítr v nárazech až 30 uzlů s velkými vlnami. Občas přišla z mraků bouřka se silným deštěm a kroupami. Doplouvali jsme v nočních hodinách, na posledních 15 mílích se měnil směr větru, navigačně to bylo velmi náročné. V cíli jsme byli po 14 hodinách a 30 minutách,“ uvedl HEBE SAILING TEAM, který jel v sestavě Adam Skin Plhoň, Zdeněk Jakoubek, Zdenál Sünderhauf, Libor Hošek, Marek Fibinger, Petr Solda Solař, Tonda Podzimeka a Tomáš Peterka.

Dobře si vedly i další české týmy: Loď TOTO TRAVEL MOLO LONGO 2 Pavla Sehnala s týmem Jachtklub Brno kromě druhého místa v cíli, vyhrála skupinu G4, Pavel Štolba na MARY S byl druhý ve skupině G12 i v ORC 2 a Renata Marečková byla na charterovém Firstu 35 v ORC 2 třetí. Kvalita českých posádek se opět na Jabuce potvrdila, a to tu nebyly zdaleka všechny. O náročnosti tohoto závod svědčí to, že v cíli bylo klasifikováno 88 lodí z přihlášených 120!

Kompletní výsledky: http://www.regata-jabuka.com/index.php/en/?fbclid=IwAR2yXKclKlzA9SzRSj4L_9NsPz5gvo6LuFMA-u4n2Hz6wa7QoaT66q6raiw