Festival Open House Praha se v ČYKu opět povedl

V sobotu 18. a v neděli 19. května se loděnice ČYKu v rámci 10. ročníku festivalu Open House Praha otevřela veřejnosti. Na její prohlídku se stejně jako vloni stály fronty.  

 

Festival otevřených budov zaznamenal letos více než 103 tisíc návštěv, což je o 20 tisíc návštěv více než v loňském roce. Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha, dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy budovy na hlavním nádraží Praha a mezi těmito skvosty i loděnice Českého Yacht Klubu.

Celkem bylo otevřeno 115 budov ve třinácti městských částech. Mnohé z nich jsou jinak veřejnosti běžně nepřístupné a festival architektury a otevřeného města představuje unikátní příležitost do nich nahlédnout. To platí kromě naší loděnice například také o budovách ministerstev průmyslu a obchodu, pro místní rozvoj, dopravy či kultury, stejně jako o vile na Libušince či Národním archivu na Chodově.

Svátek architektury a dobrovolnictví jsem si letos opravdu moc užila. Sama jsem během soboty a neděle zavítala do několika budov a moc mě těší, když vidím, že návštěvníky v otevřených budovách vítají i ministři nebo starostky, a že se prohlídek ujímají i sami architekti nebo majitelé budov,“ hodnotí právě skončený ročník festivalu jeho zakladatelka a kreativní ředitelka Andrea Šenkyříková. V ČYKu vítal hosty mimo jiné předseda klubu Pavel Schwarz.

Hlavním tématem letošního ročníku festivalu Open House Praha byla myšlenka města otevřeného a přístupného pro všechny, která se prolínala celým programem. Kromě speciálních prohlídek pro děti tak na některých budovách probíhaly i další inkluzivní akce.

Velký zájem vzbudila přednáška, Jana Ungrmana, vedoucího odboru Technická koordinace Metro Dopravního podniku hl. města Prahy, která se uskutečnila přímo v sále Ministerstva dopravy ČR. A připoměla letošní výročí 50 let od zahájení provozu pražského metra.

Návštěvníci festivalu měli na výběr historické paláce, památky, novostavby, technické i sakrální stavby. Do všech se mohli podívat zdarma, bez předchozí registrace. Letošní novinkou byla aplikace Open House Praha, která nabízela nejen všechny praktické informace týkající se otevírací doby a prohlídky, ale rovněž průběžně aktualizované údaje o čekací době v budovách, délce prohlídek a chat.

Návštěvníkům se v naší loděnici líbilo, doufejme že se jim i jachting zalíbil a přivedou své děti do našeho klubu.

Foto Pavel Schwarz a Martin Houska