Na Mistrovství ČR mládeže jsme vybojovali celou řadu medailí

Mistrovství České republiky mládeže v pěti lodních třídách – Optimist, Techno 293, ILCA 4, RS Feva a 29er se konalo poslední prázdninový týden na Nových Mlýnech.

   

Nejprve závodila třída Optimist. Sešlo se 86 dětí ze všech koutů republiky a ze Slovenska. První tři dny závodu (25.–27. 8.) foukal parádní vítr o síle kolem 5 m/s, první den byl nejsilnější s nárazy až 10 m/s. Odjelo se celkem devět rozjížděk (každý den tři). Ve středu 28. 8. už nefoukalo a žádná rozjížďka tak nemohla být odstartována. Ale děti na vodu stejně vypluly. Přijela totiž Česká televize natáčet populární dětský pořad Lvíčata. A tak kromě rozhovorů a natáčení na břehu proběhlo i natáčení na vodě.

Děti z ČYku vybojovaly čtyři medaile. Celkově čtvrtá skončila Anna Skořepová, která získala stříbro v kategorii starších dívek. Šestý byl Hynek Zákoucký a bral bronz v kategorii starších chlapců. Mezi mladšími dívkami vybojovala bronz Linda Hubáčková – zároveň nejmladší účastnice závodu a zlato v kategorii mladších žáků získal František Zákoucký.

Kompletní výsledky: https://www.sailing.cz/noticeboard/242146

 

Od čtvrtka závodily lodní třídy ILCA 4, Techno 293, RS Feva a 29er. Na startu se sešli závodníci z Maďarska, Slovenska a České republiky. Vítr bohužel druhé části mistrovství již tolik nepřál, první dva dny se pro bezvětří nezávodilo. Pro mladé jachtaře ale byly připraveny různé sportovní soutěže, kterými si krátili dlouhé čekání na břehu. V sobotu konečně přišel vítr a začalo se na obou okruzích závodit. Třídy 29er a RS Feva odjely pět pěkných rozjížděk ve větru v průměru kolem 4 m/s. Třídy ILCA 4 a Techno 293 zvládly dokončit čtyři rozjížďky. V neděli byl vítr ještě slabší, takže třídy 29er a ILCA 4 přidaly dvě, třídy RS Feva a Techno 293 je jednu rozjížďku.

 

Mistrem České republiky ve třídě ILCA 4 se stal Tomáš Peterka z Českého Yacht Klubu a zároveň vyhrál v kategorii U18 chlapci. Na startu bylo 47 lodí.

Ve třídě RS Feva, kterých závodilo 46, skončil na 2. místě Marek Štolba z ČYK (závodil s Filipem Záchvějem z Baníku Most), na 4. místě byly Anna Skořepová s Johanou Klímovou z ČYKU a braly stříbro v kategorii dívek. A bronz v kategorii U13 pro ČYK získala Kateřina Tomolová, která jela s Jakubem Lojkou z JK Černá v Pošumaví. Všechny čtyři naši medailisté v této třídě závodí na Optimistu a na lodě RS Feva si jen „odskočili“ a prakticky bez tréninku vybojovali cenné kovy.

         

Všem medailistům z úspěšného mistrovství gratulujeme!

A děkujeme Yacht Clubu Dyje Břeclav a závodní komisi pod vedením hlavního rozhodčího a předsedy Českého svazu jachtingu Radima Vašíka za organizaci závodu.

Kompletní výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/242150

 

Více informací zde: https://www.mcrmladeze.cz