Vítězství na EuropaCupu třídy ILCA 4

V pátek 7. září se u rakouského jezera Attersee sešlo 107 jachtařů ze 14 zemí, aby se zúčastnili EuropaCupu tříd ILCA, pořádaného v Union-Yacht-Clubu Attersee. Mezi nimi byli i tři zástupci ČYK ILCA týmu, kteří všichni závodili ve třídě ILCA 4.

První den závodu přivítal soutěžící příjemným počasím a ideálními podmínkami na vodě.

Svěží vítr o síle 5 až 9 uzlů přicházející ze severoseverovýchodu umožnil uspořádání dvou rozjížděk. Ve třídě ILCA 4 byla druhá rozjížďka kvůli slábnoucímu a měnícímu se větru zkrácena na druhé návětrné bóji.

Druhý den začal klidně a pod slunečními paprsky, přičemž závodníci čekali na lepší větrné podmínky pod vyvěšenou vlajkou AP. Kolem poledne se však vítr opět ustálil a závodníci se mohli pustit do třech plánovaných rozjížděk za větru o síle 8 až 10 uzlů opět přicházejícím ze severoseverovýchodu.

Třetí den přinesl již pouze jednu rozjížďku a po 17. hodině proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků.

Ve třídě ILCA 4 triumfoval Tomáš Peterka z ČYKu, před Jiřím Tomešem z JK Česká Lípa. Bronz si odvezl András Varga z Maďarska. Celkově pátá byla Roxie Berta Bartušková z ČYKu, která zvítězila mezi dívkami. V kategorii U16 bronz bral Václav Zákoucký z ČYKu, celkově devátý.

   

Na stupních vítězů to ovšem vypadalo trochu jinak, protože systém výpočtu výsledků jednotlivých kategorií byl počítán odděleně. Ale ve výsledcích na webu je to správně.

Kompletní výsledky zde: https://eurilca.eu/event/331/results

Dva naši závodníci se přesunuli na jih do slovinského Koperu, kde od pátku 13. září bojovali v dalším závodě EuropaCupu. Tam už se jim ve slabém větru tolik nedařilo, na 16. místě skončila Roxie Berta Bartušková a na 31. místě Vašek Zákoucký.